Noorwegen

Ontdek de prachtige natuur van Noorwegen

Algemeen
Een cruise naar de Noorwegen is er één die u gemaakt moet hebben! Tijdens de cruise naar Noorwegen vaart u continue langs de fjorden die zorgen voor prachtige en adembenemende plaatjes. Fjorden zijn dalen in een inham die zijn ontstaan tijdens de ijstijd, waarbij het landijs is uitgesleten. Dit landijs kan ook getypeerd worden als gletsjerijs.

Bezienswaardigheden
Niet alleen komt u de fjorden tegen, maar ook andere diverse prachtige natuurlandschappen zijn hier te bewonderen, zoals gletsjers, watervallen en hoge bergketens. Of wat te denken om met uw eigen ogen het licht van de lange zomeravonden te ervaren, het Noorderlicht? Het Noorderlicht wordt ook wel aurora borealis genoemd. Dit licht zal te zien zijn als het Noorderlicht, ook wel Poollicht genoemd zich voordoet. Er zal een adembenemend uitzicht zijn op dit mooie verschijnsel. Dit zijn lichtvelden die lijken op stratenbundels, bogen of gordijnen. Af en toe komt het voor dat dit licht er ‘vlammend’ uitziet. Het zijn tal van natuurlijke schoonheden tijdens deze Noorwegen cruise, waarbij u een samenloop van prachtige natuur zelf kunt bewonderen!

De Fjorden
Eén van de diepste en langste fjord van de wereld is de Sognefjord. Deze Fjord wordt omringd door verschillende andere fjorden, zoals de Nærøyfjord. Deze laatst genoemde staat op de Werelderfgoedlijst. Een andere fjord waar jaarlijks vele internationale cruiseschepen door varen, is de Geirangerfjord. Deze fjord staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Steden
Tijdens de cruise naar de Noorse Fjorden zijn er ook verschillende historische plaatsen waar een bezoek aan wordt gebracht. De steden Flåm, Bergen en Oslo stammen af van de tijd waarin de Vikingen het voor het zeggen hadden op zowel land als over zee. Ook in deze steden is er een rijke natuur welke een diepe indruk op u achter zal laten na de cruise!

Natuur
De ongerepte natuur van de Noorse Fjorden is iets wat u gezien moet hebben. Zowel vanaf het cruiseschip een adembenemend uitzicht, als op land verschillende activiteiten om letterlijk ondergedompeld te worden in de verschillende prachtige landschappen.

Vertrekhavens
Het is mogelijk en wel zo makkelijk om te vertrekken vanuit eigen land voor een cruise Noorwegen naar de Noorse Fjorden. Vanaf Rotterdam, Amsterdam en IJmuiden varen vanaf mei tot september wekelijks de beste cruiseschepen naar de Noorse Fjorden.

Mocht u de Noorse Fjorden bezoeken vanuit een buitenlandse vertrekhaven, is het uiteraard ook mogelijk om bij CruiseClub uw eventuele hotel, transfer en/of vlucht te laten verzorgen door één van de cruise-experts van CruiseClub.

 

Onderwerp:
Beschrijving:
Klimaat

Het klimaat aan land is mild. In de winter is het vrij koud en de zomers zijn mild. In de lente is het landschap op zijn mooist.

Tijdsverschil

Er is geen tijdverschil tijdens een cruise naar de Noorse Fjorden.

Beste reistijd

De beste reistijd voor een cruise naar de Noorse Fjorden is tussen mei en augustus. De gemiddelde temperatuur aan land ligt dan tussen de 20 graden en de kans op neerslag is tussen de 53 en 90 millimeter per maand.

Oslo, Noorwegen
In het kort

Oslo is de grootste stad en de hoofdstad van Noorwegen. De stad ligt aan het prachtige Oslofjord tussen groene heuvels. In Oslo is hierdoor een erg bijzondere combinatie te vinden van het echte stadsleven met outdoor activiteiten op het water en in de bergen die de stad omringen. De belangrijkste bezienswaardigheid van Oslo is zonder twijfel Akershus Festning. Dit is een middeleeuwse vesting. In 1299 is de bouw van dit kasteel voltooid onder Koning Hakon V. In de 17e eeuw werd het kasteel omgevormd in de stijl van de renaissance. Er is tegenwoordig ook een verzetsmuseum te vinden in de vesting. Het Koninklijk Paleis ligt in het centrale openbare park van Oslo en staat boven op de Slottsbakken heuvel. Vandaag de dag wordt het paleis nog steeds gebruikt door de huidige koning van Noorwegen. Liefhebbers van kunst moeten zeker het centraal gelegen nationale kunstmuseum bezoeken, hier vind je een uitgebreide collectie vooroorlogse werken van kunstenaars zoals Picasso en Delacroix. Voor moderne kunst is er het Nationaal Museum van Hedendaagse Kunst. Het bevat een indrukwekkende collectie van zowel internationale als Noorse schilderijen.

Bergen, Noorwegen
In het kort

Bergen is een gemeente in de Noorse provincie Hordaland en is ook de op één na grootste stad van Noorwegen. Bergen was een belangrijk lid van het middeleeuwse Hanzeverbond van Merchants. In deze mooie stad vindt u plezier in de Bryggenwijk, aan de waterkant en op de markt. Of reis buiten de stad voor prachtige wandelingen in het achterland. Aan de oevers van Lake kunt u het Nordnes Troldhaugen vinden-het historische huis van de componist Edvard Grieg.

Flåm, Noorwegen
In het kort

Flam is een typisch dorpje ineengedoken tussen een fjord en een steile rotswand die reikt tot aan de zee. De plaatselijke bewoners, stralen gastvrijheid uit. De tocht begint aan boord van een trein dat een kruising is tussen een tandradbaan en een kabelbaan temidden van de rotsen, fjorden en de zee. In werkelijkheid is het gewoon een staaltje van moderne techniek. Als het stijgt tot meer dan 2.700 m boven de zeespiegel heeft u gegarandeerd een adembenemend uitzicht.

Geiranger, Noorwegen
In het kort

Geirangerfjord is de naam van een groot fjord in het westen van Noorwegen, een van de mooiste in het land, met een constante stroom van passagiersschepen. Het hoog op de heuvel gelegen dorp Geiranger ligt aan het einde van een steile, lange vallei. Naast de spectaculaire attractie van het fjord zelf, staat het gebied ook bekend om zijn rivier waar je goed kan vissen op zalm en is het ook bekend om haar vangst van kabeljauw op zee. Geiranger staat ook bekend om de gastvrijheid van de lokale bevolking en voor de vreedzame manier van leven. Het is erg populair onder wandelaars. Een interessante excursie vanuit Geiranger is Djupavnett Lake en de Dalsnibba gletsjer, doorsneden door talrijke rivieren en watervallen.

Tromso, Noorwegen
In het kort

Ver boven de poolcirkel ligt Tromsø. Het is een stad waarvan het centrum op een eiland ligt waarvan de omgeving is omringd door prachtige bergen en besneeuwde pieken. In dit hoge noorden zult u zien dat de natuur compleet is veranderd ten opzichte van zuid Noorwegen. Het kale landschap heeft in de winter te kampen met enorme kou en de donkere dagen houden de inwoners in hun greep. 

 

Honningsvag, Noorwegen
In het kort

Honningsvag, met een bevolking van 4000 inwoners, is het laatste dorp voor de Noordkaap. De Midnight Sun schijnt hier non-stop van midden mei tot eind juli, in die tijd groeit het aantal inwoners van het dorpje, aangezien het Sami volk en hun rendieren zich op de buitenwijken van de stad vestigen. Niemand woont permanent in de Noordkaap zelf, maar velen komen naar deze majestueuze klif, die meer dan 1000 meter boven de zee stijgt, en uitkijkt over een onbegrensd panorama dat stilweg uitstrekt naar de Noordpool. Ingenieus verborgen binnen de klif is Noordkaap Hall, waar u de uitgestrektheid kunt bekijken in comfort.

Stavanger, Noorwegen
In het kort

Stavanger is een fascinerende combinatie van het beste van het oude en nieuwe. U vindt hier moderne architectuur en trendy, stijlvolle cafes, evenals de oude geplaveide loopbruggen, musea en rijen 18e-eeuwse witte houten huizen, naar verluidt de best bewaarde houten gebouwen in Noord-Europa. Cruiseschipdokken zijn gunstig gelegen in het centrum van de stad, op slechts enkele minuten van de attracties van deze charmante stad.

Alesund, Noorwegen
In het kort

Alesund is een prachtig stadje tussen Bergen en Trondheim in aan de westkust van Noorwegen. In Alesund zelf wonen ongeveer veertigduizend mensen. Alesund is een zeehaven en bekend om zijn unieke architectuur. De Art Nouveau achitectuur beheerst het aanzien van de stad. De huizen zijn geschilderd in felle kleuren met motieven van bloemen. Je kunt winkelen in het winkelcentrum Kremmergaarden, dat veel winkels en restaurants heeft. Je kunt ook nog winkelen in één van de winkelstraten of langs de kust. Alesund is een populaire toeristische attractie vanwege zijn pittoreske stadscentrum en de nabijheid van grote fjorden. Alesund heeft een aquarium, dat één van de grootste zoetwater aquaria in Noord-Europa is. Er is ook een visserijmuseum, dat uitgebreide informatie bevat over de ontwikkeling van de visverwerkende industrie.

Hellesylt, Noorwegen
In het kort

Hellesylt is de toegangspoort tot een spectaculair Noors landschap genesteld in het land van de fjorden. Omgeven door steile rotsachtige bergen, doorsneden door klaterende watervallen en versierd met bloeiende fruitbomen, de fjorden behoren tot de meest inspirerende landschappen van de aarde. De lucht is zuiver, het water helder en de natuur ongerept.

Kristiansand, Noorwegen
In het kort

Kristiansand is een van de grootste steden van Noorwegen. Het is een stad met een lange geschiedenis vanwege haar unieke geografische locatie. Ontdek de oude straten met witte huisjes in Kristiansand, bekend als de stad van de bloemen, rijk aan cultuur en tradities met een relaxte zuidelijke sfeer. De burgers van Kristiansand zijn vriendelijk en het gezellige centrum is gemakkelijk te leren kennen, perfect voor een dagstop. U kunt winkelen op de Markensgate, rondlopen in het Ravnedalenpark en het Vest Agder Volksmuseum bezoeken. De Otrarivier, die ontspringt achter in het Setesdal, zorgt voor een keurige scheiding tussen de oostelijke en westelijke stadshelft.

Leknes, Lofoten Islands, Noorwegen
In het kort

De eilandengroep Lofoten ligt midden in de woeste Noorse Zee, ruim boven de Poolcirkel. Deze bijzondere wildernis biedt een schitterend landschap van bergen, diepe fjorden en lange en wilde zandstranden. Wanneer je op zoek bent naar een onvergetelijke natuurbelevenis, zit je bij de Lofoten goed. Vanwege de diversiteit in het landschap, kun je gaan bergwandelen, klimmen, skien, vissen, duiken of zelfs raften op de oceaan. Ook zijn de Lofoten een van de beste plekken in Noorwegen om te gaan surfen, wat vrijwel nergens ter wereld zo noordelijk kan. De geschiedenis van de Lofoten gaat terug tot de vikingtijd, en bij het Lofotr Vikingmuseum kun je deze tijd ook ervaren zoals die echt was.

Trondheim, Norway
In het kort

Trondheim is de hoofdstad van de Noorse provincie Sør-Trøndelag. Trondheim heeft vele namen. Het wordt beschouwd als de stad van de studenten, de technologie, de cultuur, de fietsers en de culinaire kunst. De studenten hebben hun stempel op de stad gedrukt en dragen bij aan de hoge mate van innovatie en het bruisende culturele leven. Het gezellige centrum van Trondheim is ideaal voor fietsers. Uitstekende fietspaden in en rondom de stad zorgen ervoor dat je snel overal kunt zijn. Een korte fietstocht van het centrum vind je het recreatiegebied Bymarka, dat erg geschikt is voor een dagje vissen of voor een heerlijke wandeling. Bovendien kan Trondheim met recht een culinaire stad worden genoemd. Hier vind je de jaarlijkse voedsel en bier festivals, een voedselhal, de populaire boerenmarkt van Noorwegen en vele restaurants die gespecialiseerd zijn in de regionale keuken. Trondheim, voorheen Nidaros, was van 1030 tot 1217 de hoofdstad van Noorwegen. De stad speelde een belangrijke rol in de Noorse geschiedenis, en de kathedraal van Nidaros is al bijna 1000 jaar een populair bedevaartsoord.

Molde, Noorwegen
In het kort

Molde is een populaire bestemming voor toeristen sinds de late 19de eeuw. Genesteld tussen het Romsdal gebergte en het zuiden van de westerse kust van Noorwegen, is Molde bekend als de stad van rozen. Deze naam dankt het door het aantal grote tuinen en bloemen die zitten onder de overwegend houten architectuur. Elk jaar in juli is Molde gastheer voor het oudste internationale jazz festival in Europa. Muzikale grootheden als Miles Davis, BB King en Ray Charles hebben op het festival gespeeld.

Longyearbyen, Noorwegen
In het kort

Longyearbyen is de grootste nederzetting op het eiland Spitsbergen. Het ligt in de Adventfjord aan de monding van de Adventvallei. Longyearbyen is de voornaamste haven van het eiland Spitsbergen. Het is voornamelijk een start- en aanleghaven voor expedities en in beperkte mate ook voor cruiseschepen die deze uithoek bezoeken. Over het algemeen zijn er voornamelijk scheepsexcursies hier te verkrijgen. In het plaatsje zijn onder andere een museum gewijd aan Svalbard (Noors voor Spitsbergen), het Svalbard Museum (90 Nkr), met veel informatie over Spitsbergen’s flora en fauna en het North Pole Expedition museum, met informatie over de luchtschepen die vanaf Spitsbergen richting Noordpool zijn gereisd. Er zijn een paar winkeltjes met onder andere poolkleding, souvenirs en zelfs sieraden en enkele eetgelegenheden.

Eidfjord, Noorwegen
In het kort

In het kleine Eidfjord wonen ongeveer 1000 mensen. Het dorpje ligt helemaal aan het einde van de koningin der fjorden: de Hardangerfjord. Het kost het schip enkele uren om van open zee naar Eidfjord te varen. Het is een prachtige tocht door de Noorse fjorden wat u uiteindelijk naar Eidfjord brengt. Nabij Eidfjord ligt het Hardangervidda National Park. Dit is het grootste nationale park van Noorwegen waar we een hoog bergplateau kunnen vinden. 

Narvik, Noorwegen
In het kort

Narvik ligt in het noorden van Noorwegen. Het is de hoofdstad van het ijzer, wat via het spoor verder werd getransporteerd. Ook al heeft de stad zelf niet veel bezienswaardigheden, de omgeving is echt prachtig. Bij helder weer kun je ’s avonds zelfs genieten van de middernachtzon. Met de kabelbaan van Narvik word je binnen een paar minuten naar het Fagernesfjellet, een berg van 650 meter hoog, gebracht. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de fjord en de omliggende bergen. Narvik, gelegen aan de warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan, is een prima plaats om te (wrak)duiken en zou eigenlijk uitgeroepen moeten worden tot de hoofdstad van wrakduiken in Noorwegen. Sinds 1940 liggen er rondom Narvik veel Duitse, Engelse en Noorse schepen op de zeebodem. In het meer Hartvikvannet ligt ook een wrak van een Duits gevechtsvliegtuig.

Ny Alesund, Spitsbergen, Noorwegen
In het kort

Ny-Ålesund is een voormalig mijndorp op het eiland Spitsbergen. Het noemt zichzelf het noordelijkste dorp van de wereld. Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard archipel in de Noordelijke IJszee. De naam van de stad betekent "puntige pieken," en het landschap is trouw aan de vertaling. Spitsbergen is een van werelds meest afgelegen leefomgevingen, dat bekend staat om zijn spectaculaire noorderlicht en prachtige landschap. 

Cruises door Noorwegen