Testimonials

Testimonials

21-daagse cruise naar IJsland en Spitsbergen

In 2016 hebben de heer en mevrouw Heijkoop een cruise met de Prinsendam van de HAL gemaakt naar IJsland en Spitsbergen. Wij spraken met mevrouw.

Hoe is de reis bevallen? Ik kan niet anders dan de reis een 10 te geven. We hebben op één dag na in IJsland alleen maar prachtig weer gehad en veel dieren en natuurschoon gezien, waar we deze reis echt voor gemaakt hebben. Op een gegeven moment stonden we maar met z’n tweeën op het dek en opeens zien we witte koppen uit het water komen, was het een groep witte beluga’s! Dat er dan mensen met een boekje in de sauna zitten op momenten waarvan je weet dat er kans is om ze te zien snap ik echt niet. We hadden walrussen, ijsberen en de blauwe vinvis op ons lijstje staan en we hebben ze alle drie gezien!

Heeft u eerder gecruised? Een aantal jaar geleden zijn we met cruisen begonnen. In het begin wilde ik echt niet zo’n schip op, mij niet gezien. Dankzij een vriend die ons wist te overtuigen hebben we uiteindelijk achter onze autorondreis door Canada een 8-daagse cruise naar Alaska geplakt, niet te lang en je blijft dicht bij land. Het was geweldig, ik ging helemaal uit m’n dak toen ik voor het eerst een groep orka’s voorbij zag komen! Vorig jaar hebben we een 20-daagse cruise naar Antarctica gemaakt en die overtreft alles, die was zo prachtig. Daarnaast hebben we eerder nog cruises naar het Panamakanaal, St. Petersburg en de Noordkaap gemaakt.

Wat vond u van het schip? Ik vind de Prinsendam een heel leuk schip omdat het kleiner is dan de gemiddelde cruiseschepen. Ze mogen het alleen best wel een beetje restylen, wat chiquer en moderner. 

Waarom kiest u voor een cruise? Het ideale aan cruisen is dat je één keer je koffer uitpakt en je bent klaar. Mensen zeggen weleens ja maar wat moet je op die zeedagen dan, nou die gebruik ik om bij te tanken. Op een zeedag vind ik het heerlijk om rustig aan te doen en lekker nog even in bed te blijven liggen en ontbijt in de kamer te laten komen. Nu doen we dat overigens altijd hoor, klinkt wel heel decadent he? Dat doen we alleen zodat we niet teveel eten. Er is zoveel keus en lekkers te eten in het restaurant en als je het naar de kamer laat komen en het is op, dan is het op. In het restaurant eet je rustig nog een bord leeg. Dat deden we in het begin toen we gingen cruisen wel hoor, maar daar hebben we van geleerd, dan kom je rustig 5 kilo zwaarder terug.

In welk type hut verbleef u? We hadden een buitenhut op het Lower Promenade Deck, dat was echt een fijne hut. Mochten we weer een keer met de Prinsendam varen dan willen we zeker deze hut weer hebben. Een balkonhut vinden we natuurlijk ook heerlijk en hebben we ook weleens gehad, maar het prijsverschil is wel echt groot tussen een buitenhut en een balkonhut. En als je aan het Lower Promenade Deck zit, loop je zo naar buiten, ideaal.

Hoe zag een avond aan boord eruit? We nemen altijd de vroege zitting en dan een tafel voor twee. Dineren doen we het liefst met elkaar. Wanneer je met andere mensen aan tafel zit voel je je toch verplicht om een praatje te maken en tijdens het eten hoeft dat van mij niet. Ik wil lekker op m’n gemak eten en naar buiten kijken. Bij voorkeur heb ik tijdens het diner ook een tafeltje aan het raam. Wanneer ik dan iets zie spring ik op en loop ik gauw naar buiten, dan laat ik rustig m’n eten koud worden. Normaal gesproken gaan we elke cruise één keer naar het specialiteiten restaurant de Pinnacle Grill maar deze cruise zijn we elke avond naar de Main Dining Room gegaan, het eten was super dus vonden we het niet nodig om naar de Pinnacle Grill te gaan. Na het diner gaan we soms naar een show, maar we vinden ze niet altijd even boeiend. De Schotse avond was erg leuk! Deze cruise gingen we meestal naar de Ocean Bar, daar speelde een heel leuk bandje.

Wat vond u van de service van de HAL? De service is geweldig. Het personeel werkt zó hard, elke dag en zoveel uren per dag. Ze zijn zo 10 maanden van huis en ze blijven maar lachen en doen alles voor je.

Wat staat er nog op uw lijstje? We gaan het liefst cruisen voor 20-25 dagen. Twee weken vinden we net iets te kort. Ik vind het ideaal om vanuit Nederland te vertrekken maar ik denk dat we nu zo’n beetje al die cruises al gehad hebben. Ik zou graag nog naar Dubai willen, naar Ierland en Wales en Oost-Canada zouden we ook graag willen zien. Daarnaast lijkt ons het land + cruise arrangement Alaska van de HAL ons ook geweldig alleen dat is weer lang vliegen, dat doe ik liever niet meer.

Dezelfde cruise maken? Klik hier voor het enige vertrek van volgend jaar.